2010. június 1., kedd

John Schneider a Phoenix Con-on


John Schneider és James Masters a Phoenix Con-on járt, ahol John Schneider többek között a Smallville-ról is beszélt. Mivel a feliratért felelős tagunk kissé elfoglalt, egy részletes leírással próbálom kitölteni a hiányt, amit a tovább mögött olvashattok. Ha esetleg valaki kíváncsi Schneider előadására, ide kattintva megnézheti. Ezen kívül beszél még az ötödik évados Clark és Lana közötti szexről.

John nagyon jól érezte magát a Smallville-ben, annak forgatásán és különösen élvezte a munkát Tom-mal. Szerinte nagyon sok Szívek Szállodáját nézhetett a forgatás alatt és biztosan agyon gyakorolta azt a csak rá jellemző beállást, amit a mai napig láthatunk a reklámokban is, a hajfújásról nem is beszélve.
A Smallville már kilenc éve fut és megkapta tizedik, végső évadának berendelését. John nem is érti, hogy mi kézteti arra a csatornát, hogy egy ilyen fejőstehenet levegyen a műsoráról. Egyesek szerint a nézettség, mások szerint az eredeti készítők távozása, megint mások szerint pedig Tom másik műsora az oka. John véleménye szerint a nézettség még mindig jó, tehát tényleg az a logikus magyarázat, hogy megszabaduljon egy csatorna egy olyan sorozatától, ami még mindig hozza a szintet... (különösen, hogy Dawn Ostroff is kénytelen volt elismerni, hogy a Smallville kiváló nézettséget hoz péntekenként)
John szerint az is nagy csoda, ha egy sorozat megéri az 5. évadot vagy a 100. epizódot, de a 10 évad kész csodának számít. A M.A.S.H című sorozathoz méri ezt a hosszt, ami egyébként 11 évig volt műsoron, illetve felsorol más Magyarországon kevésbé ismert régi sorozatot, pl. a Hawaii-O-5-ot, ami 17 évig volt műsoron (és aminek egyébként most készül folytatása).
Elmondja, hogy nagyszerű volt a Superman legenda részesének lenni, és természetesen a Smallville előtt is létezett a világ, de számára Tom az igazi Clark Kent és mindig is az lesz. Eredetileg nem akart részt venni a sorozat készítésében, mivel úgy gondolta, nincs szükség még egy Superman-re a televízió képernyőjén, hiszen ott volt a Lois és Clark és az összes többi korábban sugárzott Superman-hez köthető sorozat. De amikor végül elolvasta a Smallville pilotjának forgatókönyvét, úgy gondolta, hogy ez a legjobb dolog amit olvasott, és nem feltétlenül Superman-re vonatkozóan. 
Később nagyszerű volt látni, hogy milyen hatással van ez az apa-fiú kapcsolat az emberekre (akkoriban az ő gyerekei is kisebbek voltak, és tényleg Jonathan Kent-nek érezte magát, mennyivel könnyebb lett volna neki is csak azt mondania, fuss a suliba, mint kocsival furikázni a gyerekeket), jót tett neki is, mint apa, színész és ember. Egyszer egy irakban szolgáló amerikai katonával is beszélt, aki arra az emberre volt kíváncsi, aki Jonathan Kent-et játszotta a Smallville-ban és ezt nagy megtiszteltetésnek érezte.
Az emberek folyton azt kérdezik tőle, hogy visszatérne-e a sorozatba, és visszatérne, ha lenne rá lehetőség. John-nak megvan az álom befejezése a Smallville-ban, ami az utolsó jelenet lenne: Clark áll a tükör előtt és hosszasan mereng azon, hogy vajon jól cselekszik-e. Ekkor két kéz bukkana fel, hogy feltegye a köppenyt a nyakába és csak annyit mondana: Minden rendben. És vége.

Egy másik videón különben egy látogató megkérdezi John-t, hogy tudna-e valamit mondani arról a régóta létező elméletről, hogy Superman Jézust, Jonathan pedig Józsefet testesíti meg a történetben. Jonathan azt javasolja, hogy ebben a témakörben érdemes elolvasni azt a könyvet, ami részletesen feszegeti ezt a témakört. Egyébként, ha újra megnézitek a Salvation zárójelentét, akkor látható, hogy Clark a keresztrefeszítés pózában esik le az épület tetejéről.

Következő rajongói kérdés: volt-e olyan jelenet vagy esemény a Smallville-ban, amivel nem értett egyet? John elmondta, hogy sok ilyen volt, különösen az, amikor meghalt... Kiemeli azt a jelenetet, amikor Jonathan és Martha a konyhában vannak, Clark pólóban, Lana pedig Clark ingében lemennek a lépcsőn és persze egyértelmű, hogy nem társasoztak odafent. A forgatókönyv szerint Martha ránéz Jonathan-ra, hogy "jézusom, vajon mi történt?", Jonathan pedig megkérdezi Clark-ot: "Legalábbi védekeztél?" John véleménye szerint, Jonathan nem ilyesmit kérdezett volna, hanem legszívesebben megölte volna... Ha tényleg az történt odafönt, amire gondolt, az ő házásban, a sz*rt is ki kellett volna vernie a kölyökből - idézet vége. Végül kompromisszumként a jelenet úgy néz ki, hogy Martha látja meg Clark-ot és Lana-t lejönni a lépcsőn, és mielőtt Jonathan megfordulna, kettőjük közé áll, hogy nehogy valami olyat tegyen Jonathan, amit később esetleg megbánna. John elmondta, hogy úgy néz Martha-ra, rendben, miután Clark-ot lerendezte a pajtában, akkor kerl sorra ő. És a mai napig így gondol erre a jelenetre, mert szerinte az az apa, aki Superman-t nevelte, ugyanígy tenne. És emiatt került bajba, de nem érdekli, mert ezt a sztorit a mai napig meséli.

Később pedig arról is mesélt, hogy bár nagyon szeretett a Smallville-on dolgozni, nagyon nehéz volt, hogy Vancouver és az otthona között kellett ingáznia a forgatás miatt. A sorozatot pedig azóta nem nagyon nézi, hogy a sorozatban meghalt a karaktere. Látott néhány epizódot, de a mások által elmondottakból arra következtetett, hogy inkább amolyan Igazság Ligája centrikus lett és a sorozatot inkább Metropolis-nak kellene nevezni, nem Smallville-nak, mivel most már nincs sok köze az eredeti koncepcióhoz, vagyis Clark Kent Smallville-ban töltött fiatal éveihez.

Az is kiderült különben, hogy John a korábbi készítők nyomására távozott a sorozatból, mivel túlságosan bele akart szólni a karakter fejlődésébe. Más elképzelései voltak Jonathan további sorsát illetően, mint a készítőknek. Tehát az indok művészi nézeteltérés volt. Érdekes különben, hogy Erica Durance elmondta korábban, hogy ő például aktívan részt vesz karakterének fejlődésének megbeszélésein.
Az is érdekes, hogy Al Gough és Mark Millar nem engedte anno, hogy Tom Welling alakítsa Superman-t egy korábbi filmtervben. Az valószínű, hogy maga a terv már sosem kerül nyílvánosságra, de az biztos, hogy nem a végül elkaszált JLA film volt az.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése