2011. január 28., péntek

X-Men: First Class - Matthew Vaughn Interjú


Az Entertainment Weekly készített interjút a film rendezőjével, Matthew Vaughnnal, aki beszélt a saját Magneto verziójáról, miért nem aggódik a legnagyobb X-Men rajongók miatt és hogyan hagyta ott az X-Men univerzumot a harmadik rész, Az ellenállás vége előtt.

Hogy írnád le a filmet azoknak, akik ismeretlenek az X-Men univerzumban?

Vaughn: A legjobban úgy tudnám leírni, hogy a Bond filmek találkoznak a Tizenhárom nap struktúrájával. A történet a 60-as években játszódik, a fiatal Magnetót pedig a fiatal Sean Connery-re alapoztam. Ő a tökéletes kém - mint James Bond, csak szuperképességekkel.

Ha Magneto lehet Bond, mi a helyzet Charles Xavierrel?
Vaughn: Látni fogjátok, ahogy Xavierből professzor válik. Számomra Magneto a film jófiúja, Xavier pedig inkább amolyan jólelkű rosszfiú. A filmben saját útját járja, hogy kiderítse, mi a fene történik, közben igyekszik meggyőzni Eriket, hogy nem kell mindenkit megölni.

Tudom, hogy kötnek a feltételek, miszerint nem árulhatsz el sokat a történetből, de mi mást oszthatsz még meg velünk?
Vaughn: A film elején senki nem tudja, hogy léteznek mutánsok, és a mutánsok sem tudnak egymás létezéséről. Mindannyian bujdosnak. Kevin Bacon egy hatalommániás mutánst, Sebastian Shaw-t alakít, aki úgy dönt, átveszi a hatalmat a világ felett, mert a jövőt a mutánsok jelentik. Erik és Charles újra találkoznak, majd összeállnak a CIA-val, hogy megakadályozzák a harmadik világháború kitörését. Meg fogjuk tudni, hogy mi minden történt Erik és Charles között.

Akkor visszaemlékezéseket fogunk látni róluk gyermekkorukból, a 40-es évekből?
Vaughn: Nem visszaemlékezések, hanem onnan kezdődik a film. 1942-től jutunk el egészen 1962-ig.

Nem aggódsz amiatt, hogy bármit is teszel, valamivel feldühíted a keményvonalas X-Men rajongókat?
Vaughn: De igen, de egyben el is mondhatom nekik, hogy tévednek. Az X-Men univerzum lényege, ha tényleg ismered, akkor tudod, hogy minden író átalakította a sztorit. Kutatásokat végeztem és igazából egyik karakter történetének sincs értelme. Minden író megváltoztatta, hogy a saját sztorijában működőképes legyen, így kijelenthetem, hogy a film is újraalakítja a karakterek történetét a sztori működése érdekében.

A film kapcsolódik egyáltalán a First Class képregényekhez?
Vaughn: Nem igazán, mindenképpen vannak kikacsintások az X-Men univerzum és a filmek irányába, de a történet a sajátja.

Úgy volt, hogy te rendezed Az ellenállás vége részt is, de a forgatás megkezdése előtt két hónappal kiszálltál. A sztori az volt, hogy nem lett volna elég időd a saját víziódat megvalósítani...
Vaughn: Így van, ennyire egyszerű volt az egész. A helyzet az, hogy akkor több időm lett volna, mint ami most van, ami nagyon irónikus. De most több tapasztalatom is van, mint akkor volt. És akkor még fogalmam sem volt arról, milyen egy nagy költségvetésű filmet elkészíteni, így az alacsony költségvetésű filmek összetevőit helyettesítettem volna be a rossz képletbe. Aztán amikor megnéztem a filmet, rájöttem, hogy a FOX megadta volna azokat az eszközöket, amire szükségem lett volna. De végül mindkét oldalról úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk újra.

Mi alapján castingoltad James McAvoy-t és Michael Fassbendert?
Vaughn: Charles Xavier karakterére nagyon nehéz megtalálni a megfelelő színészt. Ha összességében nézed, elég unalmas karakter. Végül kerekesszékbe kerül és mindig a világ jobbik oldaláról prédikál. Patrick Stewart nagyon sokat adott a karakternek és olyasvalakire volt szükségem, aki ugyanezt megteszi a fiatal verzióval is - aki megadja a negyedik dimenziót neki, amitől ragyoghat. James a lista élén állt, így amikor igent mondott, hamar meglett az első színészem a filmhez. Magneto sokkal könnyebb eset volt. Régóta figyeltem Fassbendert és tudtam, hogy a fickóból mozisztár lesz. A próbaolvasáson hihetetlenül alakított és a stáb többi tagja is elragadtatással figyelte.

Még egy utolsó dolog a történetről...
Vaughn: Az Alkonyat rajongók nagyon fogják szeretni, mert tele van a film tinidrámával.

2 megjegyzés:

  1. Szerintem nem lesz nagy siker a film.

    VálaszTörlés
  2. Szerintemse...Hát most komolyan,hogy néz ki Magneto fején az a nagy sisak? elég idiótán fest:S

    VálaszTörlés